Skip to content Skip to footer
Понеделник - Петък9:00 - 17:00
гр. София, ул. "Света София" № 8, ет. 1, офис 101

Деклариране на неверни данни в декларация относно наличието на болести, при които работниците, боледуващите от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от кодекса на труда

Често срещан случай е, когато постъпвате на нова работа или дори в хода на трудовото правоотношение, работодателят да Ви предостави за попълване декларация, с която да удостоверите дали притежавате решение, издадено от ТЕЛК и дали боледувате от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването, а именно: исхемична болест на сърцето, активна форма на туберкулоза, онкологично заболяване, професионално заболяване, психично заболяване, захарна болест.

В такъв случай сигурно се питате защо работодателят изисква такава информация от Вас и дали това е законосъобразно от негова страна.

Изискването на информация от работодателя относно това дали боледувате от определена болест, е необходимо и допустимо, тъй като съгласно Кодекса на труда, в определени случаи като закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, дисциплинарно уволнение и др., работодателят може да уволни само с предварително разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай – работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването. Към настоящия случай актуална е Наредба № 5/28.04.1987 г. за болестите, при които работниците, боледуващи от тях, имат особена закрила съгласно чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда. Важно е да се има предвид, че закрилата се отнася към момента на връчване на заповедта за уволнение.

В тази връзка работодателят има право да събере предварителна информация дали някой от неговите работници и служители подлежи на специална закрила при уволнение. В случай че служителят удостовери пред работодателя си, че боледува от болест, посочена в Наредба № 5/28.04.1987 г., той е длъжен да предостави, при поискване от страна на работодателя, необходимите медицински документи, които удостоверяват декларираните от служителя данни. Когато работодател желае да уволни работник или служител, попадащ под специална закрила от уволнение, работодателят трябва да представи документите, удостоверяващи здравословното състояние на служителя, пред съответната Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) за мнение, която в 7-дневен срок издава експертно решение. След получаване на решението на ТЕЛК, работодателят отправя писмено искане до съответната Инспекция на труда, която в 7-дневен срок дава или отказва разрешение за уволнението на служителя. В такъв случай се приема, че работодателят е изпълнил своите задължения, събрал е предварителна информация дали определен работник или служител боледува от болест, посочена в Наредбата и при необходимост е поискал съответното разрешение за уволнение от Инспекцията по труда.

Какво се случва обаче ако работник или служител декларира неверни данни пред работодателя си, а именно, че не боледува от определена болест съгласно Наредбата, а всъщност боледува от такава?

Съгласно трайната и непротиворечива практика на Върховния касационен съд, закрилата по чл. 333 от КТ има обективен характер и цели да запази работника и служителя от неблагоприятните последици на уволнението по социални и хуманни критерии. Ето защо за нейното приложение няма значение дали работникът е изпълнил задълженията си по чл. 2 от Наредба № 5 от 1987 г., а именно при поискване да представи в предприятието медицински документи (епикриза, медицинско удостоверение и др.) от лечебно-профилактичните заведения, където се лекува или се води на диспансерен отчет, а има значение единствено дали към датата на връчване на заповедта за уволнение работникът е страдал от заболяване, посочено в чл. 1 от Наредбата. Практиката допуска само едно изключение от принципа, че закрилата има обективен характер и то е когато работникът умишлено е въвел работодателя в заблуждение, като е декларирал че не страда от заболяване, за което се предвижда закрила. Във всички други случаи неизпълнението на задълженията на работника да уведоми работодателя за заболяването или да представи документи за него няма правно значение за действието на закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 3 от КТ. Тя се прилага независимо от това, дали работодателят е бил уведомен за заболяването на работника и дали са представени медицински документи за него.

Горното означава, че ако декларирате пред работодателя си, че не боледувате от болест, посочена в Наредбата, а всъщност боледувате от такава, то в случай че бъдете уволнени и оспорвате пред съда уволнението си, съдът ще приеме, че сте действали недобросъвестно и няма да настъпят желаните последици, а именно признаване на уволнението за незаконно само на това основание.

Leave a comment